Tuesday, February 15, 2011

jom kenal kuih muih kelantan

bubbling by nick zanaa at 7:57 AM
Reactions: 
okayyyyy, siyesly, im very2 boring now.....asgment blambak, tapi mls nk buat........if online, rajin lak......wat a lazy gurl i am....heeeee.....^___^..........
hokayyyy, my fren kt fac tuuuu, sebok je...oke, let me introduce her first...(SOFIA AFRINA nama dia....cntik kan???? but ktorg prefer pgl pia je kt dia....sempoiii...heeee......student of bio process-chemical engineering).....u noe wat......everytime jmpa dia, msti sebok je nk blaja bahasa klntan ngn ktorg....tah pape je dia.....
one more fact yg memg xleh lupe, ada ke dia pgl kueh "akok" dgn nama "bengkok"..hadoiiiii !!!..piaaa.....pia..........akok n bengkok have different meaning in bahasa kelantan la dear...

oupssss...........terlebey sudaaa.........jauh melencong dari tjuk entry....hihihi....
jom explore psl kuih muih klantan.....bestttt tau.....

---> AKOK.....dis is kuih yg pia mksudkan tu....kwan zana time skola dlu ckp, lagi byk kedutan kt akok tu, lagi best.....kuih ni d buat dari apa ek....zana pn xtaw....taw mkan je....hihihi...


 ---> LOMPAT TIKAM........wachaaaaaaa......hahahah......unik kan nama tu......sape la yg bagi nama kt kuih tu dlu ek...xda kene mengena lnsung.....zana if mkn kuih ni, just mkn yg bhgian pulut warna merah tu je...mkn dgn kuah sntan n manisan...yg warna hijau tu buat dari tepung....slalu nya, rasa pahit cket.......


--->KETUPAT SOTONG MANIS....haaaa, yg ni best.....bagi spuluh ekor sotong pn, xckup......hihihiiii

---> BUNGA TANJUNG......yg ni xbrapa suka cz rasanya, manis sgt......sape2 yg suke manis, boleh la cuba.....tapi bntuk dia, comel kan....kecik je...dh la warna kuning....

---> ASAM GUMPAL.......hahaha...klakar x nama dia???? xkan??? kuih ni best...feveret ktorg time bulan
 puasa....d buat dari sagu, kt dlm tu ada inti dari kcang hijau.....yg xda inti pn ada.....n xlupe, kne ada kuah la....kuah santan.....tapi kan, donno la, y nama dia asam gumpal......pdahal, kiuh ni xmasam pn....hihihi

 ---> BUTIR NANGKA......yg ni femes time bulan puasa je....xbest sgt kot..tapi oke laaaa

---> PUTERI MANDI....see..........kaleful kan........yummyyyy............dis if my feveret......

---> TEPUNG BUNGA......or ada jgk yg pgl kuih tepung bunga...sam je......yg ni pn best...........cara nk buat pn senang.....jarang jmpa kt kedai cz xramai yg tau sal kuih ni skg.......


p/s::::: byk lagi kuih lain yg femes kt klantan....tapi xlarat la nk senaraikan.....heeee....if u olz nk tau detail lagi tntang kuih ni or nk tau resepi...klik kt cni oke......till then......tataaaaaaaa

2 comment++:

URY said...

Wow bestnya...
suka akok, sedappp...

::fHusna:: said...

bestnye na...!
huhuhu..
rindu klate lah...
=(..

 

(❤‿❤) ALL ABOUT LIFE (❤‿❤) Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting